Home » Bilar » Dags för vinterdäck, men vilka?

1119954-tires

När dagarna blir kortare och kylan gör sig påmind kan det närsomhelst slå om till mer krävande vägförhållanden. Helst ska årets vinterdäck sitta på plats under bilen redan innan snö och frost tar sitt fäste på vägarna. Detta förutsätter självklart att du redan vet vilka däck som du ska ha. Att välja rätt vinterdäck är inte det lättaste, men att lägga lite tid och energi på detta gör stor skillnad för din och din familjs säkerhet i trafiken.

Vilka däck som passar bäst för dig beror på flera faktorer. Det geografiska läget spelar självklart en stor roll i ditt val av vinterdäck. I de norra delarna av vårt land är det kallare och vägarna är ofta våta och isiga under vintermånaderna. Enligt generell forskning är det bäst att välja dubbade däck här, eftersom det underlättar din framfart. Handlar det om plötsliga snöfall som bildar ett lager av snö på vägarna fungerar det utmärkt med dubbfria nordiska vinterdäck. Bilens teknologi är också viktig att ha i åtanke. Dagens antisladdsystem fungerar väldigt bra med dubbfria däck, men äger du en äldre bil har du inte samma förutsättningar. Då är det ibland säkrare att skaffa dubbade däck. Vad du än väljer i slutändan, är det viktigt att däcken är lämpade för just dina förhållanden.

Däck är idag väldigt enkelt och smidigt att köpa online. Detta sätt gör det lättare för dig att hitta det bästa priset eftersom du kan jämföra de olika företagens erbjudanden. Dock är det viktigt att verkligen försäkra sig om att du får de däck du vill ha. Kanske behöver du alltså informera dig lite närmre om de olika däcken, både ur ett säkerhetsperspektiv och utifrån miljösynpunkter. Alla däck som ständigt rullar på våra vägar bidrar till stor del till innerstädernas föroreningsproblem, vilket i försämrar den luft vi andas in. Trafikverket är en utmärkt källa att hämta kunskap från inför ett däckköp.