Home » Bilar » Vanliga problem med bilen

Bilar utsätts för en hel del under sina liv och alla har vi nog erfarenheten med att något problem dyker upp och behöver åtgärdas på en verkstad. Förr kanske det var mycket man kunde göra själv, men allt mer avancerad teknologi behövs specialkunskap och särskilda verktyg för att fixa både det ena och det andra idag.

Problem: bilen är svårstartad

Svårstartade bilar tillhör normen i verkstäder och det är något som mest troligt beror på batteriet. Då dessa fungerar sämre när det är kallt ser man betydligt fler fall av detta på vinterhalvåret. Ett batteri har i regel en livslängd på 5-7 år, vilket också är en stor anledning till varför detta är ett sådant vanligt problem.

Problem: bromsarna tar inte lika bra längre

Bromsarna är inget man vill chansa med. Så fort man börjar misstänka att bromsarna inte längre tar som de brukar är det dags att lämna in bilen. Bra att veta är att bromsarna behöver få lite motion för att få bra. Även nya bilar kan drabbas av ihopkärvade bromsar om man inte använder dem.

Problem: svårt att svänga med bilen

När det känns som det blir svårare att svänga med bilen sitter felet många gånger i styrväxeln. Somliga bilar är mer drabbade av detta än andra, men när det väl händer är den bästa lösningen att skaffa sig en ny styrväxel helt enkelt.

Problem: bilen kyls allt sämre

Om kylningen börjar bli ett problem är det oftast kondensorn som är boven. Kondensorns uppgift är att kyla ned gasen som luftkonditioneringssystemet använder sig av för att kyla bilen. Den sitter ganska utsatt till och kan drabbas av läckage om man har otur.

Problem: dålig effekt när man gasar

Dieselbilägare kan uppleva att bilen nästan känns orklös när man gasar, vilket kan vara ett tecken på att partikelfiltret behöver bytas ut. Många ägare vet tyvärr inte att dessa har en livslängd på mellan 12 000-20 000 mil. Det är ganska dyrt att byta men också nödvändigt.